Signal Conditioning for High Impedance Sensors

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Steven
MfbLabs Gebruiker
Berichten: 95
Lid geworden op: zo 24 mei, 2020 09:43 am
Locatie: Nuenen

Signal Conditioning for High Impedance Sensors

Bericht door Steven »

Een artikel van Glen Brisebois van Analog Devices over het omgaan met zeer hoogohmige schakelingen zoals voorversterkers voor piezo sensors.
Interessant is ook de waarneming (op pagina 13) dat bij een parallel geschakelde R en C, de ruisbijdrage van de weerstand kleiner wordt naarmate de weerstand hoger wordt in waarde. De ruis van de weerstand neemt wel toe met de wortel van de verhogingsfactor van de weerstand. Als R een factor 4 groter wordt in waarde, neemt zijn spanningsruis met een factor 2 toe. Maar die ruis staat in serie met de weerstand en wordt afgedeeld naar de C toe door het RC-hoogaf filter. En voor dat 1e orde filter geldt dat de demping evenredig toeneemt met de waarde van de weerstand. Dus als R een factor 4 groter wordt, dan wordt de ruis met een factor 4 verzwakt. Dus de twee keer zo hoge ruisspanning wordt uiteindelijk vier maal zo klein, oftewel we hebben 6 dB gewonnen.
Is ook niet zo gek als je bedenkt dat geen weerstand hetzelfde is als een oneindig hoge weerstand is. Dus op al die nodes in je circuit zou je ineens een oneindig hoge ruisspanning krijgen als daar geen weerstand zit. Dat is niet zo, omdat er altijd wel wat anders zit wat daaraan parallel staat.

Steven
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
The analog art shows no sign of yielding to the dodo's fate. Whereas digital precision is forever bounded by bits, there is no limit excepting universal hiss to the ultimate accuracy and functional variety of simple analog circuits. Barry Gilbert, 1973
Plaats reactie